Ylläpidämme ajantasaista tietoa lisäämällä Kelan toimittamaan Lääketietokantaan indikaatiotekstit, annosohjeen ja lisätilauksena SPC-tekstit ja lääkeinteraktiotiedot.
Indikaatiotekstit on tuotettu lääkeaineittain ja tarvittaessa lääkepakkauskohtaisesti. Ne perustuvat lääkeyrityksen toimittamaan tuoteyhteenvetoon ja Kelan korvattavuusohjeisiin. Esim. antibiooteissa ei tuoteyhteenvedoissa ole aina lueteltu tavallisia eri infektioita, joihin lääkettä yleisesti käytetään. Näissä tilanteissa nämä sairaudet on lisätty lääketieteelliseen hoitokäytäntöön perustuen. Kun lääkäri valitsee lääkemääräystä kirjoittaessaan indikaation tarjolla olevasta valikosta, hän saa automaattisesti esitäytetyn reseptitekstin, jossa potilaan kielellä on lääkkeen käyttötarkoitus. Esim. valitsemalla diagnoosin ”Pneumonia” tulee reseptitekstiksi ”Keuhkokuumeen hoitoon…”
SPC (Summary of Product Characteristics) on lääkeyrityksen virallinen ja viimeisin suomenkielinen valmisteyhteenveto. Se on määrämuotoinen PDF-dokumentti, joka vastaa Pharmaca Fennican ® sivuilta löytyvää tietoa. SPC-dokumentti on liitetty pakkausnumeroon. Kun lääkäri on valinnut määrättävän lääkkeen, hän voi käyttöliittymässään SPC-nappia painamalla saada ruudulle heti näkymään ko. lääkkeen viimeisen ja ajantasaisen valmisteyhteenvedon.
Lääkeinteraktiot perustuva Medbase Oy:n tuottamaan tietokantaan, jonka tiedot Multirec liittää VNR-numeroihin, jolloin interaktiovaroitukset saadaan mahdollisimman hyvin liitettyä lääkärin valitsemiin lääkeaineisiin.
Indikaatiot perustuvat lääkkeiden virallisiin rekisteröityihin indikaatioihin. Tarvittaessa niitä täydennetään Kelan korvausohjeistuksen perusteella sekä käytännön lääkärin tarpeisiin perustuen. Jos esim. valmisteyhteenvedossa on todettu antibiootin soveltuvan gram-positiivisten bakteerien aiheuttamien infektioiden hoitoon, on indikaatiotietokantaan lisätty tavallisimmat infektiot, joihin potilastyössä lääkettä määrätään. Näitä voivat olla esim. ”Pneumonia” ja ”Tonsilliitti”.
Multirec seuraa lääkäreiden lääkemääräämiskäytäntöä ja pyrkii palautetiedon perusteella täydentämään indikaatiolistaa usein käytetyillä indikaatioilla, jotka ovat myös muun kliinisen ohjeistuksen mukaisia. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat myös suoraan lähettää ehdotuksia korjauksiksi tai lisäyksiksi indikaatioihin tai reseptiteksteihin.
Multirec Oy on ylläpitänyt indikaatiotietokantaa osana lääkerekisteripalvelua runsaan kymmenen vuoden ajan. Indikaatiotieto on tarkoitettu auttamaan lääkäriä lääkemääräyksen teon yhteydessä. Potilaille kirjoitettavissa lääkemääräyksissä ei käytetä lääkeviranomaisten virallisesti hyväksymiä indikaatioiden sanamuotoja, vaan ne kirjataan lyhyesti ja potilaan kielellä. Indikaatiotiedoissa on erikseen lääkärin terminologialla indikaatio sekä sitä parhaiten vastaava ICD-10 -koodi. Näitä ei suoraan reseptillä käytetä.
Keräämme jatkuvasti perusterveydenhuollon resepteistä n. 40 % pohjalta palautetietoa käyttötarkoituksista, joita lääkärit työssään käyttävät potilaille kirjoitettujen reseptien teksteissä. Osa kollegoista on meihin suoraan yhteydessä ja ehdottaa reseptitekstejä. Tietokannan avulla lääkärit saavat nopeasti valittua käyttötarkoituksen ja reseptitekstin valikosta. Jos mieleistä tekstiä ei löydy, he voivat kirjoittaa käyttötarkoituksen itse. Lääkärit ovat kokeneet indikaatiotietokannan varsin hyödylliseksi.
Kyseessä on myös potilasturvallisuuskysymys. Sähköisen reseptin hankkeessa reseptin ohjekentän merkkimäärä on rajattu, minkä takia pitkät tekstit leikkaantuvat poikki. Indikaatiotietokannan reseptitekstit on mietitty niin, että ne mahtuvat merkkirajoitusten puitteisiin ja näin ohje menee reseptille lääkärin tarkoittamassa muodossa. Meillä on myös kokemusperäistä vertailutietoa siitä, että ilman indikaatiotietokannan apua lääkärit jättävät paljon useammin lääkkeen käyttötarkoituksen kokonaan pois reseptitekstistä, joten olemme saaneet tällä indikaatiotietokannalla parannettua lääkemääräysten tasoa.
Ongelma liittyy harvoihin yhdistelmävalmisteisiin. Interaktiotietokannan tekninen toteutus perustuu anatomis-terapeuttis-kemialliseen lääkeluokitukseen eli ATC-koodiin. Samalle ATC-koodille on voitu koodata kaksi erilaista yhdistelmää. Esim. kodeiinilla on yhdistelmävalmiste sekä parasetamolin että ibuprofeenin kanssa. Näille on sama ATC-koodi N02AA59. Kun lääkäri valitsee lääkemääräystä tehdessään kodeiinin ja parasetamolin yhdistelmän yhdessä varfariinihoidon kanssa voi tässä yhteydessä tulla esille virheellinen maininta ibuprofeenista. Tämä johtuu siis yhteisestä ATC-koodista. Asiaa on Multirec Oy:n tietokannoissa pyritty korjaamaan liittämällä interaktio suoraan pakkausnumeroon eli VNR-numeroon. Jos kaikki interaktiot liitettäisiin pakkaustasolle, tulisi interaktiokannasta kuitenkin kovin suuri, mikä voisi tuottaa suorituskykyongelmia potilastietojärjestelmissä.
Multirec on kiitollinen kaikesta asiakkailta tulevasta palautteesta tähän asiaan liittyen. Käytössä vastaan tuleviin virheisiin pyritään aina löytämään ratkaisu koodausta tarkentamalla.
SPC-tekstien seuranta on jatkuvaa ja uudet tekstit lisätään Multirec Oy:n tietoihin aina, kun uusia SPC-tekstejä tulee tai niitä päivitetään. Asiakkaille SPC-tekstit välitetään lääketietokannan päivityspalvelun yhteydessä joka kuukauden lopussa.
Multirecin tietokantatuotteet on eritelty Tuotteet-sivulla. Asiakas voi valita haluamansa tietokannat ja käynnistää Multirec-palvelun. Sen puitteissa Multirec päivittää kaikki valitut tietokannat asiakkaan tarpeen ja viranomaisvaatimusten mukaisesti.
Lääketietokannassa ei ylläpidetä valmisteen tietoja, jos kyseessä on perusvoide tai kliininen ravintovalmiste, joka ei ole Kela-korvattava. Näin ollen päivitämme vain lääkkeiden sekä korvattavien perusvoiteiden ja kliinisten ravintovalmisteiden tietoja.
Jos kyseessä on erityislupavalmiste, lääkkeen tietoja ei ylläpidetä lääketietokannassa. Toistaiseksi lääketietokannassa ovat mukana vain Fimean määräaikaisella erityisluvalla toimitettavat valmisteet, mutta ei potilaskohtaisia erityislupavalmisteita.
Lääketietokannassa ei myöskään ylläpidetä sopimusvalmistustuotteiden tietoja.